Időgazdálkodásod alapvetően a szokásaidon múlik

Szokásaink, életünk minden területén jelentősen befolyásolnak minket. Ezt főleg rossz szokásaink esetén vesszük észre, és talán küzdünk is ellenük nap mint nap. Csak kevesen tudják azonban, hogyan lehet „leküzdeni” a rossz szokásainkat. Igazából leküzdeni nem lehet. Hogy mégis mit tehetsz, arról szól ez a bejegyzés.

Most elsősorban azokról a szokásokról szeretnék írni, melyek jelentős mértékben befolyásolják a hatékonyságunkat. Mindenki elfogadja, hogy sokkal hatékonyabban lehet úgy dolgozni, ha előre tervezünk, mégis a legtöbben nem alakítják ki ezt a szokást.

Hányszor előfordult már, hogy csak gyorsan rá akartál pillantani reggel az e-mailekre, aztán 2 órával később ocsúdtál fel, hogy valamelyik internetes oldalt olvasgatod vagy csak szörfölgetsz, esetleg a facebook-ot használod. Hogy hogyan is jutottál oda, arra már nem is emlékszel. Talán az egyik barátod küldött egy érdekes cikket, vagy az marketingről szóló jó ötlet ami elindított a szörfözés felé, aztán a szél belekapott a vitorládba és egyik oldalról a másikra vitt.

Sokan kezdik így a napjukat, talán Te is. Ez egy rossz szokás, amit nagyon nehéz leküzdeni. Hiába is döntjük el, hogy holnaptól nem ezzel kezdjük a munkát, előbb-utóbb visszatér ez a szokásunk. Az első egy-két nap még erősek vagyunk és nem nézzük meg az e-maileket egyből, azonban már ekkor olyan rossz érzésünk van, hátha elszalasztunk valami „fontosat”. Mindig ott motoszkál a fejünkben, hogy mégiscsak meg kellene néznünk. Eltelik még néhány nap és már megint az emailekkel kezdjük a napot.

Te is tudod, hogy ez nem túl hatékony, nem visz előre a konkrét céljaid felé.

Akkor miért nem tudsz ezen változtatni?

Ne küzdj a szokások ellen, hanem cseréld le egy jobbra

Ahhoz, hogy sikerüljön a rossz szokásokat elhagynod, két dolgot kell megértened:

  1. Nem elhagynod kell egy szokást, hanem lecserélned, megváltoztatnod
  2. Egy új szokás kialakítása időbe telik

Szereted úgy indítani a napodat, hogy képbe légyél mindennel. Ezért olvasod a leveleidet, a friss híreket. Ez persze egy jó dolog, de biztos, hogy a nap kezdéskor erre van szükséged? Hányszor fordult elő, hogy elszalasztottál valamit, mert nem azonnal, hanem csak 1-2 órával később olvastad egy emailben? Ugye nem sokszor.

Ha belátod, hogy nem élet-halál kérdése az, hogy reggel elolvasd az emaileket, akkor két dolgot tehetsz.
Az egyik, hogy ezt a rossz szokást lecseréled egy másik jó szokással. Például a Reggeli Tervezés szokásával.
A másik, hogy odafigyelsz erre addig, amíg ki nem alakul ez a szokásod. Azaz minden reggel emlékezteted magad, erre a szokásváltásra. Lehet, hogy ez 2 hétig tart, de lehet, hogy 2 hónapig. Hogy ne menjen el a kedved, alkalmazhatod a folyamatosság elvét is. Azaz első időben csak fél órát vársz, amíg elolvasod a leveleket, majd egy órát, végül már kibírod 10 óráig vagy egészen az ebédszünetig.

Egy tipp: Addig ne olvasd el a leveleidet, amíg meg nem csináltad a mai nap legfontosabb feladatát!

Nagyon fontos, hogy nem fel kell hagynod ezzel a szokással, hanem változtatnod kell rajta, ki kell cserélned egy másik jobb szokásra.

Még két tényezőt érdemes figyelembe venned ha sikeresen akarod megváltoztatni a szokásaidat. Az egyik, hogy egyszerre csak 1-2 szokást próbálj megváltoztatni. A másik, pedig, hogy legyél motivált az új szokás elérésében. Azaz tudd, hogy milyen előnyöket fog nyújtani neked az új szokás a régivel szemben. Ne a régi szokás negatívumaira gondolj, hanem az új jobb szokás előnyeire. Ha sikerült bármilyen eredményt elérned, akkor meg is jutalmazhatod magad, ez is sokat segít majd a változtatásban.

Neked volt már valami rossz szokásod, amin tudtál változtatni? Mennyi időbe került? Mi volt ami leginkább segített?

Dolgozz otthonról, távmunkában!
Támogatás: +36 30 969 1072