Miben más a JustDoo, mint a többi feladatkezelő szoftver? Miért jó választás?

A legtöbb feladatkezelő a felhasználóra bízza, hogyan építi fel, hogyan használja ezt az eszközt. Mivel kevés ember van, aki eleve ismeri az időgazdálkodási elveket, a hatékony szervezés fortélyait, ezért ezek a rendszerek nem hozzák a várt eredményt, sőt sokszor nagyobb lesz a káosz, mint előtte.

A JustDoo a bizonyítottan működő, modern időgazdálkodási elvek mentén lett kialakítva és észrevétlenül segíti a napi használatban elsajátítani ezeket az elveket akkor is, ha nem tanultunk ezekről korábban.

Próbálja ki kötelezettség nélkül!

Fontos tudni!

A túl egyszerű, ingyenes feladatkezelők nem épülnek időgazdálkodási elvekre, ezért hosszútávon inkább károsak és még több feladatot, frusztrációt, stresszt generálnak.

A JustDoo segítségével otthonról is dolgozhat távmunkában.

Mit nyújt a JustDoo amit más nem?

 • Maga az alkalmazás vezeti a felhasználót annak érdekében, hogy a leghatékonyabban dolgozzon.
 • Támogatja a Reggeli Tervezés módszertanát.
 • Segíti a fókuszált munkavégzést.
 • Támogatja a távmunkát, a feladatok mérését, dokumentálását
 • Segít felkutatni az időrablóinkat (naplózás, time-tracking).
 • Támogatja a céljaid megvalósulását
 • Segíti a csapatmunkát és a kommunikáció olyan módját, hogy azzal ne zavarjuk a kollégáinkat
 • Támogatja a hatékony, megfelelő delegálást (feladatkiadást).
 • Naptár is segíti a határidős feladatok elvégzését. Nincs több elfelejtett feladat.
 • Segít a feladatok méretének pontosabb becslésében, így a jobb tervezésben.
 • Összességében csökkenti a munkahelyi stresszt.
 • Akár otthonról is dolgozhat a JustDoo segítségével. Ezzel csökkentheti a koronavírus veszélyét.

A módszertan egyes elemeiről az almenükben tájékozódhat:

Reggeli Tervezés szokás kialakítása

Miért érdemes (kell) kialakítani a Reggeli Tervezés szokását? Akármilyen eszközt is válasszunk a vállalkozásunk, munkánk, életünk szervezésére, hatékonyabbá tételére, csak akkor fog működni, ha azt használjuk is. Csak akkor fogjuk használni, ha megbízunk benne. Csak akkor fogunk megbízni benne, ha a benne levő információk, feladatok frissek. A Reggeli Tervezés naponta mindössze 5 percet vesz igénybe, ha minden nap elvégezzük, azaz kialakítjuk azt a szokást, hogy minden munkanapot ezzel kezdünk.

Reggeli, napi tervezés a JustDoo feladatkezelővel

Csak akkor fog kialakulni ez a szokás és beépülni az életünkbe, ha minden munkanap elvégezzük. Ezért következetesnek, keménynek kell lenni e tekintetbe, mert csak ez az egy szokás végérvényesen megváltoztatja az életünket. Egy szokás kialakulásához idő kell, ez 2-3 hét vagy akár még több is lehet. Addig kell figyelni erre, amíg már rutinná nem válik. Ha kialakult a szokás, akkor a későbbiekben már nem kell amiatt aggódnia, hogy ha kimarad egy nap. Természetesen az a legjobb, ha ezt a szokást ugyanannyira betartjuk, mint a reggeli fogmosást, de ha néha egy nap kimarad, akkor annak csak annyi hatása lesz, hogy a következő alkalommal ennyivel több ideig fog tartani ez a tevékenység.  

 
 
A kérdés már csak az, hogy megér-e 2 hét gyakorlást (naponta mindössze 5 perc), hogy innentől kezdve rendszerezettebbek legyünk és nyerjünk napi egy órát örökre? Ha a válasz igen, akkor be kell építeni a Reggeli Tervezés szokást a munkakezdésünkbe.  
 

Mit kell tennie a Reggeli Tervezés alkalmával?

 1. Gyűjtse össze a feladatokat, információkat!
 2. Tegye be a feladatokat, információkat a megfelelő projekt mappába!
 3. Döntsön egyesével arról, hogy mikor fogja megoldani az adott feladatot!
 4. Rakja sorba a Mai feladataidat és válassza ki az elsőt, aminek majd egyből nekiáll!

 

1, Gyűjtse össze a feladatokat, információkat – töltse fel az INBOX listáját!

Van egy úgynevezett INBOX listája, amiben gyűjti napközben a beérkező feladatokat, információkat (napközben ezekkel ne foglalkozzon, hiszen tervezetten akar dolgozni!). Ezt a tárolót most töltse fel a tegnap óta érkezett (e-mailből, cetliken levő, éjjel eszébe jutott ötletek, …) feladatokkal, információkkal.

 

2, Helyezze el, a témájuknak megfelelő mappába (projektbe)!

Menjen végig egyesével az INBOX listán és tegye be a feladatot/információt egy mappába (projekt), amiben az adott témával kapcsolatos feladatokat gyűjti (pl. könyvelés, beszerzés, …). Az információkkal most nincs más dolga, a feladatokat viszont még ütemeznie kell.

 

3, Ütemezze a feladatokat!

Menjen végig újra az INBOX listájában maradt feladatokon és helyezze el a feladatokat a megfelelő listában (Mai, Következő, Valamikor, Határidős), aszerint, hogy mikor fog velük foglalkozni. Ehhez jó ha egyben látja a mára tervezett feladatokat és a következő egy-két hétben elvégzendő feladatokat is (kattintson a Reggeli tervezés listára).  Döntsön a következő szempontok alapján:

 • Azonnal megoldom – ha kevesebb mint 2 perc alatt meg tudja tenni
 • Átmozgatom a [Mai feladatok] közé – ha ma fogja elvégezni
 • Átmozgatom a [Következő 10 nap] listába – ha 1-2 héten belül meg akarja oldani
 • Átmozgatom a [Valamikor, talán] listába – ha nem mostanában fogja megcsinálni
 • Elhelyezem az [Események] közé – ha konkrét időponttal rendelkezik
 • Delegálom – ha nem Ön fogja megoldani

Ez sok lehetőségnek tűnik, de egyszerűen az egérrel át tudja dobni a bal oldali listákba egy mozdulattal a feladatot, így gyorsan el tudja végezni az ütemezést. Ha kiürítette az INBOX-ot, és van még hely a [Mai feladatok] listában, akkor egy-két feladatot áthúzhat a [Következő 10 nap] listából. Ne terhelje túl a mai listáját, gondoljon arra, hogy napközben még közbejöhetnek váratlan dolgok.

 

4, Tervezze meg a Mai napját!

Nézze át a mára tervezett feladatait a Mai feladatok listában és határozza meg a sorrendet (egyszerűen fogja meg egérrel és húzza a feladatot a másik elé vagy mögé – drag&drop). Ügyeljen arra, hogy délelőtt még hatékonyabban tud munkát végezni. Nagyon fontos, hogy a nap első feladata valami nagyon fontos vagy valami olyan feladat legyen, amit már régóta halogat („nemszeretem” feladat). Ezzel készen is van a Reggeli Tervezéssel. Ha ezt minden nap következetesen megcsinálja, akkor azzal 3 dolgot fog elérni:

 • A rendszere friss lesz, így bármit könnyedén megtalálhat benne, megbízik benne.
 • Csökkenti a stresszt, mert már nem a fejében tárolja az információkat, feladatokat.
 • Ez a tevékenység csak néhány perc befektetést igényel naponta, de akár több órát is nyerhet vele.

Ne feledje, ha kész van a Reggeli Tervezéssel, akkor azonnal álljon neki a betervezett első feladatnak. Ne nézegessen híreket, facebook-ot vagy ne kezdje el az e-mailjeit olvasgatni. Ezekkel leghamarabb az első feladat elvégzése után foglalkozzon, ez lesz a jutalma.

 

Letölthető infografika a Reggeli Tervezésről

Reggeli Tervezés infografika, kezeld a feladataid minden nap

Nap első feladata

A munkát minden nap a Reggeli Tervezéssel érdemes kezdeni, aminek az utolsó lépése, hogy meghatározzuk a nap első feladatát. Mivel ilyenkor vagyunk a leghatékonyabbak, ezért a nap első feladatának egy fontos, nehéz esetleg már régóta halogatott „nemszeretem” feladatot válasszunk. Ez kritikus az egész napi hatékonyságunk szempontjából.

Ha ezzel végzünk, akkor az egész napunk jó lesz, már csak azért, mert elvégeztünk egy nagyon fontos vagy egy régóta halogatott feladatot.

Az első feladat előtt vagy közben nem szabad a levelekkel, facebookkal vagy a hírportálokkal foglalkozni, mert ezek egyrészt sok időnket elvehetik, de ami ennél is fontosabb lefáraszthatnak. Legyen inkább a jutalom az, ha elvégeztük a nap legnehezebb feladatát, akkor foglalkozhatunk ezekkel a tevékenységekkel.

Tehát a lényeg, hogy a Reggeli Tervezés után azonnal álljunk neki a nap első feladatának, és ha lehet, addig csak ezzel foglalkozzunk, amíg be nem fejezzük vagy nagyobb munka esetén el nem jutunk egy mérföldkőig.

Megnézem a JustDoo alkalmazásban

 

Hogyan lehet hatékonyan és nyugodtan (stresszmentesen) dolgozni?

 • Először is készüljünk fel, azaz csak azok a dolgok legyenek elől, melyek a feladat megoldásához kellenek, de azok mind.
 • Teremtsünk magunknak nyugodt, zavartalan környezetet. Ne legyünk elérhetőek, amíg egy konkrét feladatot végzünk.
 • Határozzunk meg egy időkeretet, ameddig nem foglalkozunk mással.
 • Tartsunk időnként (30-60 percenként) egy rövid szünetet (5-10 perc), hogy felfrissüljünk.

Munka közben 100%-ig adjuk át magunkat a feladatnak, ne gondolkozzunk másról. Így tapasztalhatjuk meg azt a bizonyos „flow élményt” és a végén még élvezni is fogjuk ezt a tevékenységet.

Ezt persze nem könnyű elérni, addig, amíg nem kaptuk el az összes időrablónkat vagy olyan feladatot végzünk, amit nem nekünk kellene.

Mi annak a legfőbb jele, hogy már benne vagyunk a mókuskerékben?

Ha az időnk jelentős részében a napi teendőkkel vagyunk elfoglalva (beszerzés, ügyfelek, partnerek, számlák, szakmai kérdések, …), akkor egyszerűen alkalmazottak vagyunk a saját vállalkozásunkban. Ha csak tűzoltásra van időnk, nem a fontos, hanem a sürgős feladatokkal foglalkozunk, ha már nem is emlékszünk a valódi céljainkra, akkor már nem a vállalkozásunkon, hanem csak a vállalkozásunkban dolgozunk. Benne vagyunk egy mókuskerékben, amiből nehéz kiszállni. Ezt az állapotot csak úgy tudjuk megváltoztatni, ha időt teremtünk arra, hogy kicsit felülről tekinthessünk a vállalkozásra, hogy a stratégiára is tudjunk koncentrálni. De hogyan lehet időt teremteni, amikor így is napi 10-12 órát dolgozunk? A JustDoo segít ebben.

Próbálja ki kötelezettség nélkül!

 

Meg kell tanulni jól delegálni!

Nincs más esély! Ha ki akarunk törni a mókuskerékből, akkor muszáj a feladatok egy részét  kiadni. Meg kell bízni a munkatársainkban, hogy ők is jól el tudják végezni a feladatokat. Alapvetően nem azért végzik el rosszabbul a feladatokat az alkalmazottak, mert rosszabb képességűek vagy nem figyelnek oda. Azért nem működik a delegálás, mert rosszul csináljuk! A jó hír, hogy lehet jól is delegálni és ezt meg lehet könnyen tanulni. A jó delegálás néhány egyszerű lépésből áll, amire azonban oda kell figyelni:

Bemutató videók

Nézze meg a delegálásról, feladatkiadásról szóló bemutató videónkat! Vagy próbálja ki most azonnal a JustDoo-t és élvezze az előnyeit már ma.

 • A feladat pontos meghatározása és írásban történő kiadása,
 • Munka céljának, az elvárt eredményeknek a leírása,
 • Nagyobb munka mérföldkövekre, alfeladatokra bontása,
 • Határidő(k) meghatározása, elfogadtatása,
 • Lehetőség biztosítása a visszajelzésekre, megfelelő kommunikáció,
 • Szükséges információk, eszközök biztosítása.

És végül meg kell bízni abban, aki elvégzi a munkát! Mindenképpen érdemes delegálni azokat a feladatokat, melyeket rendszeresen végzünk vagy hosszabb ideig tartanak. Ha mindent magunk akarunk elvégezni, akkor soha nem tudunk kitörni a mókuskerékből. Egy vezetőnek elsősorban a stratégiával és a szervezéssel kell foglalkoznia, felülről kell látnia a feladatokat.

 
Feladat delegálás, feladatkiadás
 

Hogyan segít ebben a JustDoo?

A JustDoo rendszer erőssége az egyszerű feladatkezelőkkel szemben, hogy hatékonyan támogatja a jó delegálást, segíti a fenti szempontok szerinti feladatkiadást és a csoportmunkát is. Először is fel kell venni azokat a munkatársakat, partnereket, akikkel együtt szeretnénk dolgozni. Ezt a [Partnerek] fülön lehet megtenni. Fontos, hogy a felvett munkatársak, partnerek nem látják a feladatainkat, információinkat. Csak azokat látják, melyeket mi adunk ki nekik, vagy azokat, melyek olyan megosztott projekt alatt vannak, amelyekhez közvetlenül hozzá vannak rendelve.

 

Hogyan adhat ki egyszerűen egy feladatot

Egy feladatot úgy lehet delegálni, hogy a feladatra „rádobjuk” a kiválasztott munkatárs nevét. A munkatárs ennek hatására fog kapni egy e-mailt erről a kiadott feladatról, és megjelenik a feladat az ő INBOX listájában. A feladat átvételét úgy tudja jelezni a munkatárs, hogy ütemezi a feladatot, azaz INBOX listájából átmozgatja egy másik listába (Mai feladatok, Következő 10 nap, …) attól függően, hogy mikor tudja azt megoldani. Kommunikáció Ha valami észrevétele van a munkatársnak a feladattal kapcsolatban, akkor azt a feladatra duplán kattintva egy megbeszélések ablakban tudja megírni. Itt tudjuk megbeszélni, tisztázni a felmerült kérdéseket.

  A feladat kiíráshoz fájlokat is lehet csatolni, ezzel segítve a munka pontos elvégzését. A munkatársunk az eredményeket szintén csatolhatja ehhez a feladathoz, valamint százalékosan jelezheti, hogy hol tart a feladat megoldásában. Amennyiben 100%-ra állítja a feladatot, akkor erről automatikusan kapunk egy e-mail értesítőt. A feladatot ezután ellenőrizzük le és ha minden rendben, pipáljuk ki!

 

Projekt megosztás

Ha egy projekten többen csoportmunkában dolgoznak, akkor a projekt adatlapon lehet kiválasztani azokat a munkatársakat, akik az adott projekt alá felvett feladatokat és információkat látni fogják. Ők a delegáláshoz hasonlóan csatolhatnak fájlokat valamint használható a megbeszélés ablak is a kérdések tisztázására.

Egy közös projekt segítheti a céges kommunikációt is, mert létre lehet hozni olyan projektet, ami a közös információ megosztást vagy bizonyos dolgok átbeszélését támogatja. Például felvehetünk egy „Brainstorming” nevű projektet amit megosztunk a megfelelő munkatársainkkal. A közös projekt alatti feladatoknak is lehet határidejük vagy időintervallumuk, amit a naptáradban meg is tekinthetünk. Így akár létrehozhatunk egy „Szabadságok” vagy „Közös események” projektet is, ahol mindenki felveheti a szabadságait vagy megoszthatja egy közös rendezvény időpontját. A JustDoo nagy hatással lehet a csoportmunka sikerére, hiszen egy helyen megtalálható minden információ és feladat, ami az adott projekttel kapcsolatos. Mindennek nyoma van, ami a projekt értékelésekor kincset fog érni.

Mik is azok az időrablók?

Az időrablók olyan tevékenységek, melyek elveszik a figyelmet a feladatok végzésétől. Emiatt romlik a hatékonyság és munka minősége is. Időrablónak nevezzük még azokat a tevékenységeket is, melyek nem igazán viszik előre a munkát, nem segítik a céljainkat. 

Tipikusan valamilyen megszakítások, melyek egy feladat végzése közben jönnek. Egy részükről közvetlenül mi magunk tehetünk (pl. email figyelmeztető, hírek, facebook rendszeres olvasgatása), a többi pedig valamilyen külső körülmény eredménye (telefon, skype, egy munkatársunk kérdése, …)

Az időrablók a tényleges időtartamuknál sokkal több időt vesznek el, mivel kizökkenünk a munkából a hatásukra. Például, ha épp koncentráltan dolgozunk, és a kollégánk feltesz egy rövid kérdést, akkor hiába tudunk rá 1 perc alatt válaszolni, ha elveszítjük a fonalat, azaz több perc is lehet, amire újra koncentráltan tudunk dolgozni. 

A leggyakoribb időrablók:

 • Facebook, híroldalak, emailek rendszeres nézegetése,
 • Telefon, skype, … azonnali reagálást igénylő kommunikációs csatornák,
 • Kollégánk kérdései miközben dolgozunk,
 • Nem jól szervezett munka,
 • Nem jól előkészített, ezért nem hatékony megbeszélések,
 • Olyan feladatot végezni, amit nem nekünk kellene.

 

Időrablók, megszakítások kezelése

Időkeretek

Az egyik legjobb módja a megszakítások kezelésének, ha időkereteket határozunk meg, amikor fókuszáltan dolgozunk és nem vagyunk elérhetőek. Ez egyrészt segít magunknak, hogy ne csábítsanak el a külső dolgok, másrészt, ha tisztázzuk a kollégáinkkal, hogy mikor nem vagyunk elérhetőek, akkor ők sem fognak megzavarni.

 

Reggeli Tervezés

Ha minden reggel a módszertannak megfelelően megtervezzük a napunkat, akkor célirányosabban tudunk dolgozni, azaz a fontos feladatainkkal foglalkozunk a sürgősek helyett vagy másképp fogalmazva nem csak tűzoltást végzünk.

 

Fókuszált feladatvégzés, időmérés (time-tracking)

Mielőtt nekiállunk egy feladatnak, készüljünk fel rá. Azaz készítsünk elő minden szükséges eszközt, információt és tegyünk el minden olyan dolgot, ami viszont nem tartozik az adott feladathoz. Egyszerre csak egy feladattal foglalkozzunk, arra viszont koncentráljunk 100%-osan.

Az időrablók felkutatását segítheti, ha naplózzuk, mérjük a napi tevékenységeinket. Ha ezt egy-két hétig alaposan végezzük, akkor a legtöbb időrablót tetten érhetjük. Meg fogunk lepődni, hogy hány megszakítással végezzük a napi munkát, illetve valószínűleg azon is, hogy tényleges feladatvégzés a munkaidő csak egy kis részében történik.

A naplózáskor írjuk fel az összes megszakítást vagy szünetet, ami a feladatok végzése alatt, között történt. Érdemes az idő mellett egy rövid megjegyzést is tenni az egyes elemekhez.

 

Kommunikációs szabályzat

 

A cégen belül érdemes kialakítani egy úgynevezett kommunikációs szabályzatot, melyben le van írva, hogy mikor és milyen csatornán keresztül folyhat munkaidőben a kommunikáció. Törekedni kell, hogy az azonnali reakciót igénylő csatornák (személyes, telefon, skype, …) helyett olyat használjunk, ami nem szakítja meg a munkát (e-mail, JustDoo).

 

JustDoo segít elkapni az időrablókat

A JustDoo szoftver kialakításánál fontos szempont volt, hogy támogassa az időgazdálkodási módszereket és segítse a hatékony munkát. Így segít az időrablók felkutatásában és segít a hatékony, fókuszált munkavégzésben is, például a Reggeli Tervezéssel, a naplózással vagy a fókuszált felülettel, aminek segítségével könnyebb az adott feladatra koncentrálni.

Dolgozz otthonról, távmunkában!
Támogatás: +36 30 969 1072