projekt statisztika menü

A céljaink eléréséhez szükséges, hogy pontosan leírjuk a céljainkat és minél több okot soroljunk fel, hogy MIÉRT akarjuk elérni az adott célunkat. Az előző bejegyzésben közzétettük az Egyoldalas Célkitűző lapot és hozzá az útmutatót is. A JustDoo-ba is beépítettük a célkitűző lap legfontosabb elemeit, így ott is fel tudjuk már venni a céljainkat. Nézzük először, hogyan tudjuk a JustDoo-ban kitűzni a céljainkat.

JustDoo célok támogatása

A JustDoo-ba belépve az első ami feltűnhet, hogy megjelent a felső sávban 5 színes négyzet. Ezek fognak nap mint nap emlékeztetni minket a céljainkra és innen érhető el az adott cél adatlapja is. Az első színes négyzetre kattintva vehetjük fel az első (legfontosabb) célunkat.

JustDoo célok jelölése színekkel

Célkitűzés

Első lépés természetesen a célkitűzés. A megjelenő adatlapon adjunk egy rövid nevet a célunknak (ez egy projekt lesz a projektfa első szintjén, ezért ez csak egy rövid cím legyen, ami utal a célra). A cél neve melletti négyzetre kattintva választhatunk egy egyedi színt is a célnak, mely megjelenik a listákban és a Reggeli Tervezés nézetben is.
Egy célt csak fogunk elérni, ha rendelkezik határidővel, ezért adjuk meg a célunk kezdő és végdátumát is.

A cél neve alatt találhatóak azok a leíró mezők, melyek segítenek rajta tartani minket a cél felé vezető úton. Ezek közül is a legfontosabb annak a tisztázása, hogy MIÉRT akarjuk elérni a célunkat. Azaz milyen előnyökkel jár, ha elérjük a célt, illetve hogyan fogjuk magunkat ekkor érezni. Ezt a mezőt mindenképp töltsük ki és később rendszeresen térjünk vissza is erre a kérdésre, főleg ha elakadunk a cél megvalósítása közben.

A többi mezőt is töltsük ki az előző bejegyzésben kapott útmutató segítségével, majd mentsük el a célt!

Cél adatlap

Stratégia

A cél mentésekor létrejön egy a többitől eltérő színű projekt a projektfa első szintjén.
A célunk magától sajnos nem fog megvalósulni, dolgoznunk kell azért, hogy elérjük azt. A cél mentése után van arra lehetőségünk, hogy megadjuk a cél nagyobb mérföldköveit (alprojektek), illetve arra, hogy felvegyük azokat a teendőket, melyeket a cél érdekében el kell végeznünk. Ezek lehetnek rendszeres teendők vagy egyszeri feladatok is.
Egy célt akkor lehet csak elérni, ha mérhető a haladása menet közben is. Vannak célok (pl. fogyás), ahol naponta tudjuk mérni a haladást, de vannak ahol csak hetente, kéthetente. A célunk megvalósulását nagyban elősegíti, ha felveszünk ehhez a méréshez egy ismétlődő feladatot, ahol meg is adjuk azt, hogy hol tartunk.

Nagyobb célok esetén érdemes köztes mérföldköveket is (alprojektek) felvenni, melyekhez határidőt is rendelhetünk. Ezek lesznek a részcélok. A részcélok adatlapján írjuk le, hogy milyen eredményeket várunk el, illetve érdemes valami jutalmat is kitalálni a részcél eléréséhez.

Utolsó lépésként határozzuk meg, hogy melyik feladat lesz az első lépés, amivel már akár ma, de legkésőbb holnap foglalkozni is fogunk. Ezt a feladatot tegyük be a Mai feladatok listába.


Színes a feladatlistád?

Céljainkat csak akkor fogjuk elérni, ha naponta foglalkozunk vele, ennek érdekében a Mai feladatok listában mindig szerepeljenek a céljainkhoz kapcsolódó feladatok is.
A JustDoo a Reggeli Tervezésben és a feladatlistákban is egy kis színes négyzettel különbözteti meg azokat a feladatokat, melyek egy célhoz tartoznak. Így nagyon könnyen láthatjuk, hogy foglalkozunk-e az adott napon, héten a céljainkkal vagy sem. Minél színesebb a feladatlistánk, annál gyorsabban fogjuk elérni a céljainkat.
Amennyiben nincs egy céllal kapcsolatos feladat sem a Mai feladatok között, akkor ne csodálkozzunk azon, hogy ma megint csak tűzoltást végeztünk és nem közeledtünk a céljainkhoz.

A Mai feladatlista jobb felső sarkában egy arányszám is mutatja, hogy mennyire dolgozunk a céljainkon is. Ez az érték azt mutatja meg, hogy az összes Mai feladatunk hány százaléka olyan, ami egy célhoz kapcsolódik. Ha szükséges az elején vegyünk fel egy napi ismétlődésű feladatot, ami arra figyelmeztet, hogy válasszunk minden nap legalább egy célhoz kapcsolódó feladatot.

Célok aránya a mai feladatoknál

Haladás a céljaink felé, elakadások.

Céljainkat gyorsan át tudjuk tekinteni a felső részben levő színes négyzetre kattintva. Itt először egy kis ablakot fogunk látni, amiben beállíthatjuk százalékosan, hogy hogyan állunk az adott célunkkal. Ezen az ábrán azt is láthatjuk, hogy időarányosan hogyan állunk az adott céllal. Ha zöld színe van a százaléksávnak, akkor minden rendben.

Cél gyors megjelenítése

Vannak időszakok, amikor valamiért elakadunk, azaz nem haladunk a célunkkal. Ilyenkor érdemes átolvasni a cél adatlapján kitöltött mezőket, amik segítenek újra motiválttá tenni bennünket a céljainkkal kapcsolatban. Egyébként is nagyon hasznos, ha minden nap elolvassuk, hogy MIÉRT is akarjuk elérni a célunkat.
Sajnos nem mindig tudjuk jól belőni a cél hosszát, ezért előfordul, hogy nem érjük el a kitűzött határidőre. Emiatt nem szabad elcsüggedni, egyszerűen toljuk ki egy kicsit a határidő, mondjuk 10-20%-nyi idővel és ezzel egy időben gondoljuk át a tervezett stratégiánkat is.
Ezt még egy-kétszer megtehetjük, azonban ha ennél többször is szükség lenne erre, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy tényleg el akarjuk-e érni ezt a célunkat, hogy tényleg hajlandóak vagyunk-e mindent megtenni ezért.

A célokról készítettünk egy rövid összefoglaló videót, amit itt és a programon belül is meg lehet nézni. Az alkalmazásba belépve érdemes frissíteni a böngészőt (F5 billentyű vagy CTRL+R billentyű kombináció megnyomásával), hogy minden új elem letöltődjön.


Két tanács a sikeres céleléréshez

Először válasszunk egy olyan célt, amit viszonylag rövid idő alatt el tudunk érni, tipikusan néhány hét vagy néhány hónapon belül. Ne legyen túl nehéz a cél, hogy legyen meg a sikerélmény, és erre építkezve érjünk el komolyabb célokat is.

A másik tanácsa pedig, hogy egyszerre ne akarjunk nagyon sok célt elérni. Elsőre 1-2 célt határozzunk meg és érjük is el, majd fokozatosan növeljük a párhuzamosan futó céljaink számát, de ne menjünk később sem 5 fölé.

Bízunk benne, hogy ezzel a fejlesztéssel sok felhasználónknak tudunk segíteni, hogy elérje a céljait és így sikeres emberré, vállalkozóvá váljon. Ugyanakkor tudjuk, hogy a célelérés nem könnyű folyamat, így a funkció további fejlesztéséhez szívesen fogadunk minden ötletet, javaslatot.



Dolgozz otthonról, távmunkában!
Támogatás: +36 30 969 1072