Mit csinálsz, ha a számítógéped elkezd lassulni a sok megnyitott program hatására? Egy ideig segít, ha kilépsz a programokból, majd újra belépsz. Azonban a memóriában benne maradnak bizonyos adatok, ezért egy idő után már csak az segít, ha újraindítod a gépedet, ilyenkor a memória felszabadul és újra gyorsan fog működni. Pontosan ezt kell tenned. Ürítsd ki, szabadítsd fel a memóriádat!

Brain Reboot

Van egy módszer, mely segít kiüríteni a memóriádat, segít felgyorsítani a gondolkodásodat, ezáltal segít csökkenteni a stresszt. A módszer viszonylag egyszerű, de néhány alapfeltétele van, amit már kicsit nehezebb megtenni. A módszer lényege, hogy vonulj el egy nyugodt helyre 2-3 órára, majd szedd össze, írd ki a fejedből az összes aktuális és jövőbeli feladatodat, teendődet, kötelességedet, ötleteidet vagy bármi információt, ami ezekhez kapcsolódik. Majd rendszerezd és ütemezd ezeket a dolgokat.

Alapfeltételek

A gyakorlat elvégzéséhez szükséged lesz a következőkre:

  • Nyugodt körülmény 2-3 órán keresztül. Ne legyél elérhető semmilyen módon (mobil, e-mail, skype kikapcsolás, … )
  • 10-20 A4-es lap vagy egy üres füzet (ha nem használod a JustDoo-ot)
  • Ha meg tudod tenni, akkor olyan helyre menj, ahol nem zavarhat senki és nincs közeledben senki
  • Ha az irodádban végzed a gyakorlatot, akkor először pakolj el mindent az asztalodról, és szólj a munkatársaidnak, hogy ne zavarjanak.

Brain reboot módszer lépései

Vegyél elő füzetet, A4-es lapokat vagy indítsd el a JustDoo rendszert.

1. Írd fel a következő szavakat egy-egy lap tetejére:

  • Otthon/Család
  • Céges Ügyek
  • Partnerek
  • Barátok
  • Hobbi
  • Egyéb

2. Gondold végig a következő időben rád váró még megoldatlan feladatokat, új projektjeidet, ötleteidet.

3. Tedd magad elé egyesével a lapokat és írd rá sorban, ahogy eszedbe jut, az adott témával kapcsolatban egy feladat.

4. Most ne rendszerezd, ne priorizáld a feladatokat, egyszerűen csak amilyen röviden tudod, írd le, írd ki magadból. Mindegyik feladatot írd le, még azt is, amit most úgy gondolsz, hogy nem is biztos, hogy megcsinálsz. Ne állj meg egyik feladatnál sem gondolkozni rajta!

5. Mindegyik csoportban legyen legalább 10, de inkább 20 feladat.

Ez a tevékenység, lehet hogy 1 órát is igénybe vesz, így ha készen vagy, akkor rád fér egy kis pihenés. Sétálj, kapcsolódj ki egy picit kb. 10 perc. Érezni fogod, hogy mennyire felszabadultál. Nem nyomasztanak a feladatok, hiszen tudod, hogy ma nincs velük dolgod, de akár holnap beütemezheted őket.

Feladatok, információk rendszerezése

Most, hogy már látod a feladatokat, információkat, próbáld őket csoportosítani a témájuk szerint.Feladat projekthez rendelése
Az azonos témájú feladatoknak hozz létre egy projektet. Tedd a feladatokat és a hozzájuk kapcsolódó információkat, ötleteket ebbe a projektbe.

Ha szükséges, a fő mappákat bontsd tovább almappákra vagy a nagy projekteket átlátható kisebb méretű projektekre.

A JustDoo segít a projektek, mappák rendszerezésében is, hiszen a szokásos drag&drop módszerrel tetszőleges struktúrát alakíthatsz ki akár utólag is.

Feladatok ütemezése

Ha a JustDoo-ba töltötted fel a feladatokat, akkor most könnyű dolgod lesz, mert az összes újonnan felvett feladatot megtalálod az INBOX-ban. Minden egyes feladatról döntsd el, hogy mikor tudsz vele foglalkozni és tedd be a megfelelő listába (Mai feladatok, Következő 10 nap, Később valamikor).

Ezzel készen is vagy a Brain Reboot-al.

Amennyiben vállalkozásod is van, érdemes elolvasnod ennek a módszernek a kibővített változatát is, mely segít a vállalkozásod rendbe rakásában is:

Dolgozz otthonról, távmunkában!
Támogatás: +36 30 969 1072