Miért van szükségünk célokra?

Szomorú tény, hogy az emberek mindössze 3%-nak vannak leírt céljaik. Ugyanakkor az is tény, hogy a sikeres emberek közös tulajdonsága, hogy rendelkeznek leírt célokkal, melyek segítik őket abban, hogy el is érjék ezeket és így sikeresek lehessenek.

Ha nincsenek leírt céljaink, akkor csak mások céljait valósítjuk meg. Az összefüggés egyértelmű: ha nincs cél, akkor motiváció sincs és lelkesedés sincs, ha nincs lelkesedés, akkor nem tudunk hatékonyan dolgozni, ráadásul ha nincs cél, akkor nincs is igazi eredmény, amit elérhetnénk, azaz csak kitöltjük az időnket valamivel.
Ez így elég keményen hangzik, de igaz. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy majd egyszer csak úgy valóra válnak a vágyaink vagy nyerünk a lottón, stb. Ehelyett tanuljunk meg jól célokat kitűzni és megvalósítani és tegyük magunkat sikeressé.

Ebben a és a következő két blogbejegyzésben egy olyan módszerről lesz szó, ami képessé tesz bárkit arra, hogy jól tűzze ki a céljait és azt módszeresen meg is valósítsa. Azaz sikeres emberré válhat.

Milyen célt válasszunk elsőre?

Amennyiben nem vagyunk rutinos célmegvalósítók, akkor érdemes először egy kisebb, rövidebb idő alatt megvalósítható célt választani. Legyen a cél reális, mert a sikerélmény megerősíti az önbizalmunkat, a hitünket abban, hogy el tudjuk érni a többi célunkat is.
Természetesen azért valamekkora kihívást jelentsen a cél megvalósítása, hogy izgalmasabb legyen annak elérése.

Elsőre válasszunk egy olyan célt, amit néhány hónapon belül szeretnénk elérni, az ideális 1-3 hónap lenne. Olyan célt válasszunk, ami alapvetően rajtunk múlik, és amin nap mint nap dolgoznunk kell.
Fontos még, hogy mérhető célt válasszunk, aminek a haladását könnyen tudjuk ellenőrizni. Amit soha ne felejtsünk el egy célnál sem, így az elsőnél sem, hogy adjunk konkrét határidőt arra, hogy mikorra szeretnénk ezt a célt elérni. Lehetséges, hogy nem érjük el időre, de ez még mindig sokkal jobb, mintha soha nem érnénk el.

Egyoldalas Célkitűző lap

Célkitűzéskor három hibát követhetünk el:

  1. nem írjuk le a célunkat
  2. nem gondoljuk át eléggé, igazából csak egy vágyálmot írunk le
  3. túlbonyolítjuk és már terveket is szövögetünk, azt is leírjuk, hogyan fogjuk megvalósítani

Az első a legnagyobb hiba, a másik kettő pedig sikertelenséget, frusztrációt okozhat. Ez az oka, hogy sokan az első lehetőséget választják, azaz le se írják a céljaikat.
Most elérhetővé teszünk egy olyan Egyoldalas Célkitűző lapot, mely mindhárom hibát kiküszöböli és a kitöltése mindössze 20 percet vesz igénybe. Nagyon megéri a bejegyzés elolvasása után azonnal kitölteni a lapot! Amennyiben most erre nincs 20 perc, akkor is érdemes kinyomtatni és a elhelyezni az íróasztalunkon, hogy amikor lesz 20 szabad percünk, akkor kitölthessük.

Egyoldalas Célkitűző lap
Célkitűző lap letöltése

A következő bejegyzésben végigmegyünk a lap egyes elemein és részletesen leírjuk, hogyan kell azokat a lehető legjobban kitölteni. Ennek ellenére nagyon hasznos lehet ennek a lapnak a kitöltése ezen útmutató nélkül is.
A sorozat harmadik részében pedig azt fogjuk megmutatni, hogy mit kell csinálni ahhoz, hogy ez a célunk meg is valósuljon.

Dolgozz otthonról, távmunkában!
Támogatás: +36 30 969 1072