Delegálás

Mi annak a legfőbb jele, hogy már benne vagyunk a mókuskerékben?

Ha az időnk jelentős részében a napi teendőkkel vagyunk elfoglalva (beszerzés, ügyfelek, partnerek, számlák, szakmai kérdések, …), akkor egyszerűen alkalmazottak vagyunk a saját vállalkozásunkban. Ha csak tűzoltásra van időnk, nem a fontos, hanem a sürgős feladatokkal foglalkozunk, ha már nem is emlékszünk a valódi céljainkra, akkor már nem a vállalkozásunkon, hanem csak a vállalkozásunkban dolgozunk. Benne vagyunk egy mókuskerékben, amiből nehéz kiszállni. Ezt az állapotot csak úgy tudjuk megváltoztatni, ha időt teremtünk arra, hogy kicsit felülről tekinthessünk a vállalkozásra, hogy a stratégiára is tudjunk koncentrálni. De hogyan lehet időt teremteni, amikor így is napi 10-12 órát dolgozunk?

 

Meg kell tanulni jól delegálni!

Nincs más esély! Ha ki akarunk törni a mókuskerékből, akkor muszáj a feladatok egy részét  kiadni. Meg kell bízni a munkatársainkban, hogy ők is jól el tudják végezni a feladatokat. Alapvetően nem azért végzik el rosszabbul a feladatokat az alkalmazottak, mert rosszabb képességűek vagy nem figyelnek oda. Azért nem működik a delegálás, mert rosszul csináljuk! A jó hír, hogy lehet jól is delegálni és ezt meg lehet könnyen tanulni. A jó delegálás néhány egyszerű lépésből áll, amire azonban oda kell figyelni:

Bemutató videók

Nézze meg a delegálásról, feladatkiadásról szóló bemutató videónkat! Vagy próbálja ki most azonnal a JustDoo-t és élvezze az előnyeit már ma.

 
  • A feladat pontos meghatározása és írásban történő kiadása,
  • Munka céljának, az elvárt eredményeknek a leírása,
  • Nagyobb munka mérföldkövekre, alfeladatokra bontása,
  • Határidő(k) meghatározása, elfogadtatása,
  • Lehetőség biztosítása a visszajelzésekre, megfelelő kommunikáció,
  • Szükséges információk, eszközök biztosítása.

És végül meg kell bízni abban, aki elvégzi a munkát! Mindenképpen érdemes delegálni azokat a feladatokat, melyeket rendszeresen végzünk vagy hosszabb ideig tartanak. Ha mindent magunk akarunk elvégezni, akkor soha nem tudunk kitörni a mókuskerékből. Egy vezetőnek elsősorban a stratégiával és a szervezéssel kell foglalkoznia, felülről kell látnia a feladatokat.

 

Hogyan segít ebben a JustDoo?

A JustDoo rendszer erőssége az egyszerű feladatkezelőkkel szemben, hogy hatékonyan támogatja a jó delegálást, segíti a fenti szempontok szerinti feladatkiadást és a csoportmunkát is. Először is fel kell venni azokat a munkatársakat, partnereket, akikkel együtt szeretnénk dolgozni. Ezt a [Partnerek] fülön lehet megtenni. Fontos, hogy a felvett munkatársak, partnerek nem látják a feladatainkat, információinkat. Csak azokat látják, melyeket mi adunk ki nekik, vagy azokat, melyek olyan megosztott projekt alatt vannak, amelyekhez közvetlenül hozzá vannak rendelve.

 

Delegálás

Egy feladatot úgy lehet delegálni, hogy a feladatra “rádobjuk” a kiválasztott munkatárs nevét. A munkatárs ennek hatására fog kapni egy e-mailt erről a kiadott feladatról, és megjelenik a feladat az ő INBOX listájában. A feladat átvételét úgy tudja jelezni a munkatárs, hogy ütemezi a feladatot, azaz INBOX listájából átmozgatja egy másik listába (Mai feladatok, Következő 10 nap, …) attól függően, hogy mikor tudja azt megoldani. Kommunikáció Ha valami észrevétele van a munkatársnak a feladattal kapcsolatban, akkor azt a feladatra duplán kattintva egy megbeszélések ablakban tudja megírni. Itt tudjuk megbeszélni, tisztázni a felmerült kérdéseket.

  A feladat kiíráshoz fájlokat is lehet csatolni, ezzel segítve a munka pontos elvégzését. A munkatársunk az eredményeket szintén csatolhatja ehhez a feladathoz, valamint százalékosan jelezheti, hogy hol tart a feladat megoldásában. Amennyiben 100%-ra állítja a feladatot, akkor erről automatikusan kapunk egy e-mail értesítőt. A feladatot ezután ellenőrizzük le és ha minden rendben, pipáljuk ki!

 

Projekt megosztás

Ha egy projekten többen csoportmunkában dolgoznak, akkor a projekt adatlapon lehet kiválasztani azokat a munkatársakat, akik az adott projekt alá felvett feladatokat és információkat látni fogják. Ők a delegáláshoz hasonlóan csatolhatnak fájlokat valamint használható a megbeszélés ablak is a kérdések tisztázására.

  Egy közös projekt segítheti a céges kommunikációt is, mert létre lehet hozni olyan projektet, ami a közös információ megosztást vagy bizonyos dolgok átbeszélését támogatja. Például felvehetünk egy “Brainstorming” nevű projektet amit megosztunk a megfelelő munkatársainkkal. A közös projekt alatti feladatoknak is lehet határidejük vagy időintervallumuk, amit a naptáradban meg is tekinthetünk. Így akár létrehozhatunk egy “Szabadságok” vagy “Közös események” projektet is, ahol mindenki felveheti a szabadságait vagy megoszthatja egy közös rendezvény időpontját. A JustDoo nagy hatással lehet a csoportmunka sikerére, hiszen egy helyen megtalálható minden információ és feladat, ami az adott projekttel kapcsolatos. Mindennek nyoma van, ami a projekt értékelésekor kincset fog érni.

Dolgozz otthonról, távmunkában!
Támogatás: +36 30 969 1072