14835 felhasználó - 359332 feladat

Feladatok egyben vagy szétosztással

Ha egy feladat sok kis feladatra lebontható, akkor kicsiket csináljak vagy inkább ilyen checklistával oldjam megy egy feladaton belül? Ha nem egy napon kell teljesítenem minden alfeladatot, akkor érdemes szétbontanom az egészet?
Milyen szempontokat érdemes figyelembe vennem ahhoz, hogy a leghatékonyabban állítsam össze a feladatokat? Mármint egyben vagy különválasztva őket. Gondolom még a másoknak való delegálás is beleszólhat, habár ez sem minden esetben áll fel.
Érdekelne, hogy kinek milyen ötlete vagy bevált gyakorlata van ezzel kapcsolatban, illetve mi szerint tanácsos csinálni.

Nagyon jó kérdés! Sok

Nagyon jó kérdés!

Sok szakember írt már erről a témáról. Elméletileg addig kell bontani egy feladatot, amíg lehet. Ez elméletben jól hangzik, a gyakorlatban azonban ez már megnehezíti az életünket, így én azt tanácsolnám, hogy a nagyon rövid, kis összetartozó részfeladatokat kezeljük egy nagyobb feladat alatt.

A válasz valószínűleg bizonyos mértékig egyénfüggő is, ezért engem is érdekelne mások gyakorlata.
Néhány szempontot azért érdemes betartani:

- Delegált feladatot ne vonjunk össze másikkal
- Ha több napig tart a feladat, akkor bontsuk részekre, amik külön feladatok legyenek. Nincs annál rosszabb, amikor napokig áll egy feladat a [Mai feladatok] listában.

Én úgy csinálom, hogy felírok egy feladatot. Aztán végiggondolom, hogy milyen lépésekből áll. Ezeket alfeladatként ("-:") veszem fel. Majd kiválasztom az első lépést, ezt átmásolom legfelülre.

Ez mindenképpen hasznos, hiszen így hatékonyabban tudom megoldani a feladatokat, másrészt sokszor ilyenkor szembesülök azzal, hogy a feladat sokkal nagyobb(!), mint amekkorának elsőre gondoltam.
Ilyenkor szétbontom 2-3 külön feladatra, lehetőleg akkorákra, melyeket 1 nap alatt be tudok fejezni.

Üdv, Győző

@AtomJani nagy jó kérdés...

@AtomJani nagy jó kérdés... ;)
@Győző & AtomJani szerintem ez annyira személyfüggő, hogy... Na de nem kifogásokat keressek.. igaz? ;))

Javaslom minél több módszer kipróbálását, és ami működik az mellett maradni.
Egy picit rólam:

Offline életemben, kipróbáltam sok mindent, eléggé fókuszálatlan tudok lenni, és egyszerűen szükségem volt ilyesmikre - itt is azért vagyok-.

Offline módszereim:

Egykoron egy A4es lapból hajtogattam leporellot - ez mindig nálam volt, még az éjjeliszekrényen is. Erre ötleteltem, rögzítettem találkozót, tenni valót... aztán ami teljesítve volt az kihúztam, ami csak részben illetve ami egyáltalán nem volt teljesítve azt, nap végén, vagy amikor megtelt az oszlop átmásoltam a következő oldalra.
Nekem ez a módszer azért is volt hatékony, mert nem csak amit rögzítettem jött elő, hanem eszembe jutott arról még valami, természetesen az új listán azt is rögzítettem. Aztán rátaláltam a mobil szervezőre, amibe egyszerűen szerelmes vagyok. ;))

Még valami amit még a

Még valami amit még a leporellom módszeres használata során rá kellett jönnöm:

Amit nem kezdek el azonnal, de max 3 napon belül azok nagy valószínűséggel soha, a felülvizsgálatakor ezeket ki is dobom. Ezért is leszek kíváncsi az itteni majd valamikor mappára... ;))

Vajon megerősít, vagy megtöri sort... ;)