14799 felhasználó - 354598 feladat

Célkitűzés 2014

A JustDoo nem csak egy feladatkezelő, hanem egy vállalkozás, életszervező eszköz is, így a feladatok szervezése mellett információk rendszerezésére, ötleteket tartalmazó projektek (mappák) használatára is alkalmas.

A mappákat hierarchikusan (fastruktúrába) lehet felépíteni, így nagyobb információ mennyiség esetén is strukturált, átlátható maradhat. Tehát felvehetünk olyan mappákat, amiben nem feladatokat, hanem csak információkat tárolunk. Például olyan általános információkat, melyekre rendszeresen vagy időnként szükség lehet (céges adatok, eszközökkel kapcsolatos leírások vagy személyes adatok), de akár az ötleteinket, a céljainkat is rögzíthetjük, így mindig visszakereshető, elérhető lesz számunkra ez az információ.
Ezeket a mappákat is meg lehet osztani mással, így ötletelésre, brainstorming-ra is alkalmas a rendszer.

Így év végén érdemes áttekinteni a 2013-as évet és érdemes a jövő évi céljainkat, elérendő eredményeket számba venni. Erre felvehetünk egy mappát, ami alá (vagy további mappákba szervezve) írhatjuk össze a céljainkat, terveinket.
Nagyon hasznos lehet felvenni ide egy havi ismétlődésű feladatot is: céljaim áttekintése, aktualizálása névvel. Ez segíteni fog abban, hogy ne térjünk le a helyes irányról, még akkor sem, ha elárasztanak a napi feladatok.

Hogyan tűzzük ki a céljainkat, hogy azok meg is valósuljanak?

Ha még nem történt meg, akkor a két ünnep között vagy év elején érdemes megtervezni a 2014-es évet! Ehhez létre kell hozni a szükséges mappákat, projekteket. Rendszerezni kell az információkat és szelektálni a feladatok között.

Érdemes megtisztítani a feladatlistánkat és így az életünket, vállalkozásunkat a felesleges dolgoktól, feladatoktól! Gondoljuk végig, hogy mely feladatokat tudnád kiadni másnak! Jövőre ne csak a tűzoltással foglalkozzunk, hanem végre a tervezéssel és a céljainkkal is! Így lehet lépésről-lépésre előrébb jutni.

Elárulok egy nagy titkot. Aki célokat tűz ki maga elé, az sokkal nagyobb arányban éri el azokat, mint aki nem tűz ki célokat. Azt hiszem ez elég egyértelmű. Sokan ki is tűznek célokat vagy megfogadnak valamit szilveszterkor, mégsem érik el soha azokat. Hogyan tűzzünk ki úgy célokat, hogy azokat meg is valósítsuk?

Ha a cél csak egy távoli elérendő valami, de a jelen állapotunk nem változik, akkor csak nagy keservesen, erőlködve érjük el a céljainkat. Ezzel ellentétben ha ma, ha most elkezdjük a változást, ha már most úgy gondolkozunk, hogy a célunkat elértük, akkor sokkal könnyebben érjük azt el és maga a célhoz vezető út is sokkal kellemesebb lesz, hiszen igazából ez a lényeg.

Ezt Tom Watsont, az IBM alapítója így fogalmazza meg:

"Annak, hogy az IBM ma itt tart, három oka van. Az első, hogy már kezdettől fogva nagyon világos elképzelésem volt arról, miként fog kinézni a kész cég. Mondhatnám, volt egy modell a fejemben arról, miként néz majd ki, ha álmom - látomásom - megvalósul.

A második ok, hogy miután már kialakult bennem ez a kép, feltettem magamnak a kérdést: miként kellene egy ilyen cégnek működnie? Akkor megalkottam magamban annak képét, miként működjék az IBM kész cégként.

Az IBM sikerének harmadik oka, hogy miután már előttem volt a kép, milyen lesz az IBM, ha álmom megvalósul, és arról, hogyan kell majd működnie, rájöttem, hogy hacsak nem működünk már a kezdetektől így, sohasem jutunk oda, ahová elterveztem.

Más szóval, rájöttem: ahhoz, hogy az IBM nagy cég legyen, már jóval azelőtt is nagy cégként kell viselkednie, hogy azzá vált volna.

Kezdetektől a látomásaimban élő modell szerint mintáztam az IBM-et. Nap nap után összevetettem a céget a modellel. Minden nap végén megkérdeztük magunktól, jól dolgoztunk-e, és mértük a különbséget aközött, ahol tartottunk, és ahová el szerettünk volna jutni. A következő nap pedig nekiláttunk, hogy csökkentsük ezt a különbséget."

Bízom benne, hogy ezek a tanácsok és a JustDoo segítenek a 2014-es célok kitűzésében és elérésében is.

Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánunk!